Ce spune legislatia din Romania in privinta acordarii primului ajutor?
Stopul cardiac se poate întâmpla oricui, în orice loc, oricand.
Aproximativ 92% dintre cei care suferă de stop cardiac, nu supraviețuiesc.
Este regretabil că există atât de multe decese legate de această afecțiune în fiecare an, desi multe dintre victime ar putea fi salvate de către primii care răspund prin utilizarea defibrilatoarelor de tip AED, până la sosirea medicilor la fata locului.
Defibrilarea este manevra care influenţează decisiv succesul resuscitării unei victime.
Interventia la timp (sub 10 minute) cu ajutorul unui defibrilator creşte de 5-6 ori rata supravieţuirii în cazul stopului cardiorespirator.
Se consideră rezonabilă existenţa unui defibrilator la 10.000 de locuitori (consiliul naţional român de resuscitare).
Ce spune legislaţia din Romania?
Legislaţia în vigoare (Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii) prevede la art. 87 şi 88 următoarele:
Art. 87.
(3) Acordarea primului ajutor calificat se efectuează în regim public, este o datorie a statului şi un drept al cetăţeanului şi nu poate fi efectuată în scop comercial.
ART. 88
(1) Persoanele fără pregătire medicală care acordă primul ajutor de bază în mod voluntar, pe baza indicaţiilor furnizate de un dispecerat medical sau a unor cunoştinţe în domeniul primului ajutor de bază, acţionând cu bună-credinţă şi cu intenţia de a salva viaţa sau sănătatea unei persoane, nu răspund penal sau civil.
(2) Personalul paramedical nu răspunde penal ori civil, după caz, dacă se constată, potrivit legii, îndeplinirea de către acesta, cu bună-credinţă, a oricărui act în legătură cu acordarea primului ajutor calificat, cu respectarea competenţei acordate, protocoalelor şi procedurilor stabilite în condiţiile legii.
Astfel, dacă un cetăţean fără pregătire prealabilă foloseşte defibrilatorul semi/automat extern, el acţionează cu bună-credinţă. În ţările unde legea nu prevede expres utilizarea AED-urilor în locurile publice acţionează legea „bunului samaritean”, prevazuta la noi in art. 88 aliniatul (1).
Locatii recomandate pentru amplasarea AED-urilor
Biserică / stație de metrou / spital / piscină / gară / școală / aeroport / sală de gimnastică/ studio de yoga / cinematograf / sală de expoziții / loc de joacă / mall / navă / bibliotecă și alte locuri în care se adună mulți oameni.
Ramane astfel o alegere bazata pe raspundere si responsabilitate asumata daca locatiile cu potential de aglomerare sunt sau nu dotate cu aceste echipamente simple, fiabile si accesibile.
Tu ce alegi pentru afacerea ta?
Contacteaza-ne pentru a stabili impreuna care este cea mai buna alegere pentru tine si afacerea ta!
Pentru detalii despre tipuri de defibrilatoare, va lasam un articol detaliat:
Specialistii nostrii va stau la dispozitie pentru efectuarea trainingului necesar utilizarii defibrilatoarelor de tip AED, in situatii de urgenta. Cu ajutorul echipamentelor SAVER ONE T AED Trainer, specialistii nostrii va pot instrui in acordarea primului ajutor, prin intermediul celor 10 scenarii realiste prestabilite precum si a celor 4 scenarii configurabile de catre utilizator.